Szombathy Gábor

Tel.:+36 30 235 6127

Demonstráció Seattle-ben

Az Amerikában töltött egy év egyetlen szabadságán a North West Blacksmith Association meghívására Seattle-be, a Csendes Óceán mellé utaztam, hogy demonstrációt tartsak az év kovácstalálkozóján. Steve McGrew, régi barátom, a NWBA egyik vezetője. Neki köszönhetem a meghívást.
A találkozó témája a “joinery”, azaz kapcsolatok voltak. ( a Google fordítójának jóvoltából először asztalosmunkának hittem (!?).) Olyan tárgyat kellett tehát kovácsolnom a bemutatón, ami többféle kovács kötésmóddal készül.
10 éve kísérleteztem a viking ékszerek egy fajtájával, amit több ezüst drót összefonásával készítettek. Most itt volt az alkalom, hogy felhasználjam a kísérleteket egy új tárgyhoz. Cliftonban, hétvégéken használhattam a műhelyt, így néhány tanulmánnyal, és két mintadarabbal készültem a 2 x 3 órás demonstrációra.

Az elkeszítendő kopogtató rajza

A repülőn magammal vittem a legfontosabb szerszámaimat, ami nélkül bajban lettem volna, mint kiderült: más kultúra, más szerszámok. Steve volt a “segédem”, ez is életmentő volt, mert az amerikaiak elvárják, hogy magyarázzanak nekik. Én pedig – főleg munka közben – teljesen alkalmatlan vagyok a showman szerepére. Steve átvállalta, fején headset-tel kommentálta végig a 6 órát. Nagyon izgultam. A kopogtató karikáján 7 kovácshegesztéssel kell összefogni a pálcák végét, és minden részletet nagy figyelemmel kellett kikovácsolni.

Stewe McGrew segített a demonstració alatt A lenyújtott szárak csavarása Az első csavarások készen A félkész alaplap közelről A csavart keret átkovácsolasa A konzol lenyújtása A konzol zsanér része A kopogtato alapja szinte kész A bilincsek visszahajtása És elkeszült az alap

Végül sikerült jó minőségben, idő előtt, elsőre felépíteni a tárgyat, bár az első napi demonstráció végén úgy begörcsölt a bal kezem, hogy egyenként kellett lefeszegetnem az ujjaim a fogó száráról. Nagy volt a levegő páratartalma, és az izzadsággal sok sót veszítettem, hiába ittam vizet folyamatosan. Az amerikaiak kedves emberek, lelkesen figyeltek, és mindenben segítettek.
A találkozó után átutaztunk Spokane-ba, ahol Steve lakik. Újabb kovácstalálkozó, újabb demonstráció várt rám, és a McGrew család vendéglátása. Nem látszik, de Steve 70 éves volt a találkozó idején.

A kész kopogtató

A kapcsolattartóm Peggy Gudgell volt, vele egyeztettem hónapokon át az utazást (amit teljes egészében a NWBA fizetett). Nagyon szimpatikus és segítőkész volt, nagyokat lehetett beszélgetni vele az odaúton.
A fotókat Amy Mook készítette, a NWBA újságjának szerkesztője. Két cikket is írt rólam a Hot Iron News -ba, egy előzetest a szakmai múltamról, és egyet magáról a demonstrációról.

 

Kőpattintás

Mahagóni obszidián

Már gyerekkorom óta kíváncsi voltam, hogyan készítette a kőkori vadász a fegyvereit. Információkat találtam a technikáról, (Ishi, az utolsó Yahi indián, vagy Don Crabtree, aki újra feltalálta és kikísérletezte a kőpattintás módjait), de könyvből, fotókról nem lehetett érteni. Manapság nagy divat Amerika szerte a “flint knapping”, az internet tele videókkal, tanvideókkal.

Néhány hét, 284 video és egy ínhüvely gyulladás elég volt az alapokhoz, azóta nagy élvezettel készítek egy-egy nyílhegyet szabadidőmben. Eleinte üres üvegek talpából (a Bailey’s a legjobb), aztán régi barátom, Steve McGrew adott obszidiánt és opált Spokane-ban, hogy kipróbálhassam.

 

Mahagóni obszidián Obszidián Opál Üveg és obszidián

 

Kovácsoltvas sírfelirat

Sírfelirat

A betűk egyetlen 30×30 mm négyzetvasból vágóval, ehhez a munkához készített célszerszámokkal lettek kovácsolva.

Sírfelirat Sírfelirat Kovácsoltvas sírfelirat Sírfelirat

Kovácsoltvas csillár

Kovácsoltvas csillár

Kovácsoltvas csillár 01 Kovácsoltvas csillár 02 Kovácsoltvas csillár 03

 

Kovácsoltvas csillár rekonstrukció

Kovácsoltvas csillár Kovácsoltvas csillár - lakberendezés

A csillár századfordulós szecesszió-art deco lakberendezés stílus. Kiegészítésül új falikarokat terveztem hozzá ugyanabba a családi házba.

Kovácsoltvas asztal, szék

Kovácsoltvas kerti garnitúra

Kovácsoltvas kerti garnitúra - lakberendezés

A székek egy holland-magyar vegyesvállalat felkérésére készültek. A cég akácfákkal foglalkozott, nekem padot, asztalt (a képen nem látszanak), széket kellett terveznem és készítenem akáclécezést használva. Az asztal későbbi terv, egy keramikus kérésére készült.

 

Íróasztal variációk

Kovácsoltvas asztal Kovácsoltvas asztal

Egy ötlet, kétféle megoldás.

Cafe Vian – kovácsoltvas bárszék

Café Vian bárszék - lakberendezés Café Vian bárszék Café Vian bárszék

A beépített, vonalaival a pult íveit folytató bárszékből egyetlen darab készült, meghatározott lábtartó, háttámla és ülés magassággal. A padlóhoz és a pulthoz fixen rögzített.

 

Kovácsoltvas szék

Kovácsoltvas szék 04 Kovácsoltvas szék 03 Kovácsoltvas szék 02 Kovácsoltvas szék 01

 

Kovácsoltvas dísz asztalka

Dísz asztalka - lakberendezés

A minta a gótikus mérműves stílus, átalakítva és megváltoztatva, alkatrészei lenyújtva és egymáshoz szegecselve adják ki a minta rajzolatát.

 

 

Kovácsoltvas karnis

Kovácsoltvas függöny karnis

Kovácsoltvas karnis 01 Kovácsoltvas karnis 02