Szombathy Gábor

Tel.:+36 30 235 6127

Kovácsoltvas kerítés / kapu

Kovácsoltvas kerítés, autó és személybejárati kapu

2001, Budapest

A kovácsoltvas nagykapu méretei: 6 m széles,2,5 m magas, 800 kg.

Eredetileg lebegő kapu készült volna, de az alsó, terhet hordó zártszelvény méretezése nem volt megoldható, a 8 mm vastag falú, 100×100 mm-es zártszelvény vetemedhetett volna terhelés alatt. Így végül 2 görgő hordozza a súlyt. A kovácsoltvas kerítés saját terv.

kovácsoltvas kerítés kovácsoltvas kerítés 02 kovácsoltvas kerítés 03

XVIII századi angol kovácsoltvas kapu

A kapu XVIII századi angol kovácsoltvas munka. Egy milliomos vitette Amerikába, az LMC-ben restauráltuk David Lionet kollégámmal. Vasrúdjai egy korábban készült kovácsoltvas kapu szétszedett darabjait felhasználva készültek. Abban az időben drága volt a vas.

A lemezdomborítások gyönyörűek rajta. Egyetlen egyet sem cseréltünk le, az elkorrodált részeket keményforrasztással pótoltam, a lemezek hátoldalát, a kapu pártáját koronázó háromágú csúcsdíszek belsejét feltöltöttem sárgarézzel, hogy védje a korróziótól.

Az eredeti zárszerkezetnek elveszett a kulcsa, új kulcsot én készítettem hozzá.

Felújított kovácsoltvas kapu a XVIII századból Felújított kovácsoltvas kapu a XVIII századból Felújított kovácsoltvas kapu a XVIII századból Felújított kapu a XVIII századból - kulcs Felújított kapu a XVIII századból

Kovácsoltvas kapu ginko levél motívumokkal

Ugyanahhoz a zebegényi házhoz készült, mint a kútrács, a franciaablak és a lépcsőrács is (lásd: Korlátok, rácsok ). Szerettem csinálni, a tulajdonossal barátság alakult ki közben.

korlat_zebegeny_kapu_01 korlat_zebegeny_kapu_05 korlat_zebegeny_kapu_04 korlat_zebegeny_kapu_03 korlat_zebegeny_kapu_02

Hozzászólások lezárva.